top of page

Outsourcing obsahového marketingu: Áno alebo nie?

Updated: Aug 8, 2023

Poďme si naliať čistého vína – aby ste dokázali tvoriť absolútne autentický obsah, musíte dokonale poznať svojich zákazníkov aj svoje podnikanie. Z toho logicky vyplýva, že ten z pohladu autenticity bude ten najlepší obsah vždy vychádzať priamo od vás. Trochu zvláštne tvrdenie od človeka, ktorý sa živí tvorbou obsahu a ktorý by potenciálne mohol byť aj vašim partnerom v tejto oblasti, však?


písanie obsahu

Zvláštne, ale pravdivé. Nebudem vám klamať. Ani s extrémnou dávkou empatie nemusí externý tvorca obsahu presne zachytiť vaše myslenie a váš pohľad na vec. Na strane druhej. Takýto partner má odstup, ktorý vám často chýba. A pokiaľ dokážete spolu komunikovať a rešpektovať vzájomne svoje know how, je externá tvorba obsahu a správa obsahového marketingu prostredníctvom externého partnera dobrou voľbou. Je to cesta, ako ušetriť svoj vzácny čas a kúpiť si expertízu v oblasti, ktorá nie je každému vlastná.

No rovnako ako v každej inej oblasti, aj pri outsoourcingu obsahového marketing je dobré poznat a uvedovať tak výhody ako aj nevýhody daného riešenia…

Výhody outsourcingu obsahového marketingu:

  1. Expertíza a skúsenosti: Vybrať si dobrého partnera znamená prístup ku skúsenostiam a cesta, ako vytvárať obsah, ktorý priláka cieľovú skupinu a pohne s ňou tým správným smerom – smerom k vám.

  2. Časová úspora: Toto je asi najväčšia výhoda. Výroba kvalitného obsahu totiž si vyžaduje veľa času. Outsourcing vám umožní zamerať sa na iné dôležité úlohy a zanechať tvorbu obsahu odborníkom. Aj v tomto prípade však nečakajte, že vaša účasť klesne na nulu. Aby spolupráca fungovala dlhosobo k vašej spokojnosti, externý partner bude potrebovať s vami udržiavať pomerne blízky kontakt.

  3. Osvieženie a kreativita: Externý pohľad prináša nové myšlienky a prístupy, ktoré môžu oživiť váš obsahový marketing a urobiť ho zaujímavejším.

  4. Flexibilita a škálovateľnosť: Pri outsourcingu môžete prispôsobiť množstvo obsahu potrebám a rozpočtu vašej firmy.


Nevýhody outsourcingu obsahového marketingu:

  1. Strata absolútnej kontroly: Dôverovať externému partnerovi znamená aj stratu absolútnej kontroly nad obsahom. To si vyžaduje dôveru a dobrú komunikáciu.

  2. Prístup k špecifickým znalostiam: Firma mimo vášho odvetvia nemusí mať hlboké znalosti o vašej oblasti, čo môže ovplyvniť kvalitu obsahu.

  3. Komunikácia a koordinácia: Ak nie je komunikácia s outsourcovaným tímom primeraná, môžu vzniknúť nedorozumenia.

  4. Náklady: Aj keď outsourcing môže byť efektívny, je dôležité nájsť partnera, ktorý ponúka primeraný pomer ceny a kvality.


Ako úspešne outsourcovať obsahový marketing:





Outsourcing obsahového marketingu môže byť významným krokom pre vašu firmu, ak sa správne vykoná. Pamätajte, že každý prípad je jedinečný, preto zvážte výhody aj nevýhody v kontexte vašej firmy a vyberte si partnera s rozumom. Sledujte výsledky, prispôsobujte sa a užite si všetky výhody, ktoré táto stratégia môže priniesť.




bottom of page